Dalīties:

Latvija nodzeras

šŸ“ŒUzdevu Saeimas deputātu jautājumus VeselÄ«bas ministrijai saistÄ«bā ar valsts Ä«stenoto alkohola patēriņa samazināŔanas politiku.
Pēc ministrijas atbildes tika noskaidrots, ka 2019.gadā 89% Latvijas skolēni (pēc Eiropas skolu aptaujas par alkohola un narkotisko vielu patēriņu) ir lietojuÅ”i alkoholiskos dzērienus. Å ie rādÄ«tāji ir vieni no augstākajiem Eiropā un vispār nav samazinājuÅ”ies 4 gadu periodā. SalÄ«dzinājumam Lietuvas skolēni, kas nebija lietojuÅ”i alkoholu ir divas reizes vairāk, un alkohola akcÄ«zes nodoklis Lietuvā tika celts gan 2017.gadā, gan plānots celt 2024.gadā.
Pēc OECD pētÄ«juma Latvijā ir lielākais alkohola patēriņŔ pasaulē ā€“ 12,1 litrs absolÅ«tā alkohola uz vienu iedzÄ«votāju gadā. Saeimā paÅ”laik tiek izstrādāti grozÄ«jumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas plāno ierobežojumus alkohola reklamÄ“Å”anai. Iespējams, bÅ«tiskus ierobežojumus un patēriņa samazinājumu tas neradÄ«s.
Redzams, ka liberālais izglÄ«tÄ«bas politikas un valsts kurss, kuru ietur Kariņa valdÄ«ba, nav ieinteresēta reālā alkohola patēriņa problemātikas risināŔanā. Izskaužot tradicionālo un kristÄ«go vērtÄ«bu audzināŔanu no skolām, pasliktinās vardarbÄ«bas un atkarÄ«bu izraisoÅ”u vielu lietoÅ”anas jautājums gan skolēnu vidÅ«, gan sabiedrÄ«bā kopumā.
Dalies ar rakstu:

Komentāri