Dalīties:

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ir apsūdzējis Eiropas līderus, ka tie vēlas iejaukties valsts iekšpolitikā, publiski paužot vēlmi gāzt Orbāna demokrātiski ievēlēto valdību.

9.oktobrī Eiropas Parlamenta plenārsēdē Strasbūrā galvenais jautājums bija Orbāna prezentācija par Ungārijas kā ES prezidentūrvalsts programmu. Pēc tam, kad premjers uzstājās ar runu par to, kā Ungārija plāno stiprināt Eiropu, īstenojot politiku, kas vērsta uz konkurētspēju, migrāciju, drošību, lauksaimniecību un ES paplašināšanos, viņš izpelnījās asu uzbrukumu no kreisi liberālajiem deputātiem.

Tā vietā, lai pievērstos prezidentvalsts Ungārijas programmai, ES Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena skaidri pauda atklātu nicinājumu, vainojot Ungāriju daudzās ES neveiksmēs. Viņa arī vērsās pie Ungārijas iedzīvotājiem, liekot noprast, ka neviens no viņiem nav balsojis par Orbānu, vai, ja ir balsojis, viņiem nevajadzētu turpināt to darīt.

Manfrēds Vēbers, centriski liberālās Eiropas Tautas partijas vadītājs, gāja vēl tālāk, izsakot skandalozu apgalvojumu, ka Orbāna partija Fidesz nav uzvarējusi jūnijā notikušajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Patiesībā Fidesz guva pārliecinošu uzvaru, saņemot 45% balsu. Jāatzīmē, ka Orbāna partija ir uzvarējusi četrās vēlēšanās pēc kārtas un saskaņā ar jaunākajām aptaujām 2026. gadā grasās gūt vēl vienu uzvaru.

Premjerministrs salīdzināja pašreizējo situāciju ar padomju varu Ungārijā 20. gadsimta otrajā pusē. “Brisele nevar mums norādīt, kā mums jādzīvo, un sūtīt mums savus algotņus, kas īstenos viņu darba kārtību… Bija laiks, kad mums teica, kas mums jādara. Mēs no tā laikmeta atbrīvojāmies pirms trīsdesmit gadiem.”

Patiesībā tas, ko Latvijas medijos var lasīt par Ungāriju un Orbānu, bieži neatbilst patiesībai. Eiropas birokrātiem ir apgrūtinoša Ungārijas nacionāli konservatīvā nostāja, tādēļ tā vēlas redzēt Eiropas vērtībām atbilstošu valdību. Labi, ka vēl aizvien Eiropas Savienībā ir valstis, kurām ir svarīgas tradicionālās vērtības, un to ietekme pieaug, līdz tā mainīs esošo zaļi liberālo virzienu.

Dalies ar rakstu:

Komentāri