Dalīties:

Kā bija gaidāms, ASV prezidents Džo Baidens svētdienas pēcpusdienā paziņoja, ka izstājas no cīņas par prezidenta amatu uz vēl vienu termiņu Baltajā namā. “Es uzskatu, ka manas partijas un valsts interesēs ir atkāpties no kandidēšanas uz otru termiņu un koncentrēties uz prezidenta pienākumu pildīšanu atlikušajā pilnvaru laikā,” teikts viņa paziņojumā.

Sākotnējā paziņojumā nebija minēts, ka viņš atbalsta kādu no kandidātiem, taču vēlākā Baidena ierakstā soctīklos viņš pauda “pilnīgu atbalstu un apstiprinājumu” viceprezidentei Harisai Kamalai. Arī daudzi demokrāti, visticamāk, atbalstīs vienīgo sievieti un otro melnādaino amatpersonu, kas jebkad ir kļuvusi par prezidentu vai viceprezidentu. Tomēr nav teikts, ka viņas kandidatūra tiks oficiāli apstiprināta. Aptaujas liecina, ka klātienes “cīņā” ar bijušo prezidentu Donaldu Trampu viņai klātos vēl sliktāk nekā Baidenam. Kā vieni no iespējamiem Baidena aizstājējiem tiek minēti Mičiganas un Kalifornijas štata gubernatori, kuri gan iepriekš paziņojuši, ka nav ieinteresēti kandidēt prezidenta vai viceprezidenta amatā šajā vēlēšanu sezonā.

Pēdējo mēnešu laikā vairāk nekā 14 miljoni amerikāņu priekšvēlēšanu balsojumos ir nobalsojuši par Baidena un Harisas komandu. Ja partijas delegāti nolems izvēlēties kādu citu Harisas vietā, demokrātu līderiem būs grūti izskaidrot lēmumu ignorēt savu vēlētāju gribu. Augusta sākumā pirms Demokrātu nacionālā konventa notiks virtuālā balsošana. Ja neviens no delegātiem neiegūs balsu vairākumu, tad cīņā var iesaistīties 700 tā saucamie “superdelegāti”, kuri tiek nozīmēti automātiski. Līdz šim vairāk nekā 4000 demokrātu delegātu jau ir apņēmušies atbalstīt Baidenu. Esošajam prezidentam izstājoties no sacensībām, delegāti var brīvi atbalstīt citu kandidātu pēc savas izvēles.

Grūti paredzēt, kā Harisas nominēšana Demokrātu prezidenta amata kandidātam varētu ietekmēt Trampa izredzes. Ļoti iespējams, demokrāti tagad sāks pievērst uzmanību Trampa vecumam, savukārt radikāli kreisās un liberālās idejas, kuras atbalsta Harisa, varētu nepatikt mērenajiem vēlētājiem.

Dalies ar rakstu:

Komentāri