Dalīties:

Par to, vai Latvijā būtu jādekriminalizē tādas nelegālās narkotikas kā piemēram, marihuāna, sabiedrībā un arī valsts līmenī tiek spriests jau sen. Tagad arī Ārstu biedrība un jauniešu organizācija “OPEN Radošais Centrs” vērsusies pie Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča, Ministru prezidentes Evikas Siliņas, kā arī pie iekšlietu, tieslietu un veselības ministriem, ar aicinājumu dekriminalizēt nelegālo narkotiku lietošanu Latvijā. Pēc šo organizāciju domām tas palīdzēs atkarībās esošajiem drošāk runāt par savu problēmu un lūgt palīdzību, nebaidoties par kriminālatbildību.

Ārstu biedrības vadītāja Ilze Aizsilniece intervijā portālam Delfi norādījusi, ka ar katru gadu arvien jaunāki cilvēki lieto nelegālās narkotikas un mirst no to pārdozēšanas. Tāpat pēdējos gados parādās tendence, ka arvien vairāk sieviešu lieto nelegālās narkotikas. Tādēļ, viņasprāt, ir pēdējais brīdis sekot citu valstu piemēram un dekriminalizēt nelegālo narkotiku lietošanu.

Jāpiekrīt Aizsilnieces kundzei, ka narkotiku lietošana jauniešu vidū pieaug. To apliecina kaut vai dramatiskie gadījumi jūnija beigās, kad ātrā palīdzība saņēma vairākus izsaukumus pie 16 pusaudžiem uz tirdzniecības centra “Origo” apkaimi, kuri bija pārdozējoši narkotikas un daļa atradās kritiskā stāvoklī. Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna pirms vairākiem gadiem portālam LSM pauda, ka, ja marihuāna tiks dekriminalizēta pilnībā, lietotāju skaits noteikti pieaugs. Labs piemērs ir alkohols un tabaka, kas ir legālas vielas un ar kuru lietošanas sekām mēs saskaramies katru dienu.

ANO Narkotiku un noziedzības birojs savā ziņojumā ir norādījis, ka narkotiku, piemēram, marihuānas, legalizēšana Amerikā ir palielinājusi tās ikdienas lietošanu.  Vienlaikus tas ir saistāms ar palielinātu psihisko saslimšanu skaitu, pašnāvību pieaugumu un biežāku nonākšanu slimnīcā narkotiku lietošanas rezultātā. Ziņojumā kā pozitīvi rezultāti ir norādīti nodokļu ieņēmumu palielinājumi un mazāk krimināllietas par narkotiku glabāšanu. Risinājums nav ne sodu palielināšanā, ne vieglo narkotiku atļaušanā, bet gan vērtībās balstītā sabiedrībā, kur jaunieši ir atbildīgi un līdzcilvēki – līdzatbildīgi.

Dalies ar rakstu:

Komentāri